Avantaje

Avantaje

• Costuri reduse
Pentru un metru pătrat de perete din baloţi de paie veţi plăti de două ori mai puţin decât pentru a construi aceeaşi suprafaţă din materiale convenţionale, precum cărămidă sau blocuri BCA, izolate cu polistiren expandat. Dacă doriţi să construiţi în regie proprie, baloţii de paie sunt una dintre cele mai bune soluţii. Acest material de construcţie este uşor de manevrat, sigur şi accesibil oricui. Aveţi posibilitatea de a reduce considerabil costurile de construcţie, folosind ajutorul familiei, al prietenilor sau al voluntarilor.

• Economie de timp
Având o greutate redusă, baloţii se manevrează cu uşurinţă, iar datorită dimensiunii lor mari, construcţia avansează rapid. Cu un şantier bine organizat, casa dumneavaostră poate fi gata în trei luni de zile.

• Izolare termică ridicată
Pereţii din baloţi de paie au un nivel foarte înalt de izolare termică. O casă cu astfel de pereţi este călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Temperatura se păstrează constantă pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că pe termen lung aţi putea economisi până la 75% din costurile pentru încălzirea/răcirea casei.

• Un mediu de viaţă plăcut şi sănătos
Pereţii din baloţi de paie tencuiţi cu pământ asigură un microclimat sănătos şi plăcut. Tencuiala de pământ absoarbe vaporii de apă şi reduce umezeala din interior. Atunci când atmosfera devine prea uscată, pereţii eliberează umezeala şi funcţionează ca un umidificator, făcând aerul uşor de respirat. În plus, deoarece pereţii ‘respiră’, nu veţi mai avea probleme cu mucegaiul si igrasia şi reduceţi totodată riscul alergiilor. Finisând pereţii cu var, veţi trăi într-o atmosferă mai sănătoasă, evitând să vă expuneţi chimicalelor prezente în majoritatea vopselelor din comerţ. Un alt avantaj este izolarea fonică. Datorită grosimii şi structurii pereţilor, eventualele zgomote din exterior nu vă vor deranja şi vă veţi bucura de mai multă linişte decât într-o casă convenţională.

• Siguranţă
Casele din baloţi de paie au un nivel ridicat de rezistenţă la foc. Testele de laborator au arătat că un perete din baloţi de paie tencuit cu pământ rezistă expunerii la foc deschis timp de mai bine de 2 ore. Acest lucru nu este surprinzător: datorită gradului mare de compresie, în interiorul baloţilor nu este aer care să faciliteze arderea. În plus, pământul şi argila din tencuială expuse la foc se transformă într-o masă ceramică prin care flăcările nu pot pătrunde. Casele din baloţi de paie sunt rezistente la cutremur. Pereţii unei astfel de case sunt flexibili şi elastici, permiţând mişcarea structurii fără riscul prăbuşirii.

• O soluţie ecologică
La nivel international, eforturile de a proteja mediul sunt în continuă creştere. Dacă doriţi să construiţi o casă cu un impact redus asupra mediului înconjurător, baloţii de paie sunt cea mai bună soluţie. Producerea materialelor precum betonul, oţelul sau cărămizile necesită un consum mare de energie care creează poluare. Paiele, însă, sunt produse prin creşterea cerealelor care absorb emisiile de CO₂ şi au un efect pozitiv asupra mediului. În plus, materialele rezultate în urma demolării unei case din baloţi de paie sunt biodegradabile şi nu vor contribui la înmulţirea deşeurilor.

• Originalitate
În ultimii douăzeci de ani, casele din baloţi de paie au devenit din ce în ce mai populare în ţări ca SUA, Germania, Marea Britanie sau Franţa. În România însă, tehnica aceasta, în forma ei modernă, a apărut recent şi este prea puţin cunoscută. Alegând o casă din baloţi de paie, veţi avea o construcţie care se va remarca prin stilul inovator şi veţi fi un deschizător de drumuri în ţara noastră.

• Tradiţie locală
Construcţiile din baloţi de paie tencuiţi cu pământ şi acoperiţi cu var continuă şi îmbunătăţesc practicile arhitecturale tradiţionale din România. Alegând o astfel de casă veţi fi mai aproape de specificul nostru local.

• O estetică aparte
Materialele naturale folosite în construcţia caselor din baloţi de paie permit realizarea de finisaje cu curburi şi aspect organic. Grosimea mare a baloţilor permite sculptarea unor nişe elegante şi utile în pereţi, iar tencuiala din pământ poate fi aplicată sub forma unor basoreliefuri decorative.

• Un stil de viaţă
Dacă preferi să te îmbraci în materiale naturale ca bumbacul, inul sau mătasea şi eviţi nylonul şi poliesterul, dacă urmăreşti să cumperi alimente de tip bio şi te atrage mai mult un suc proaspăt de portocale, decât o băutură carbogazoasă plină de chimicale, dacă tinzi să-ţi petreci timpul liber în natură mai degrabă decât în casă sau în oraşe aglomerate, dacă ai o atiudine ecologică şi încerci să reduci impactul tău asupra mediului, atunci şi casa în care locuieşti ar trebui să rezoneze cu acest stil de viaţă.

SuperWebTricks Loading...