Detalii tehnice

Paiele şi pământul sunt folsite de foarte mult timp în arhitectură tradiţională din România, însă tehnicile de construcţie care le implică nu au variat foarte mult pe parcursul timpului. Paiele sunt folosite sub forma unor baloţi bine comprimaţi care sunt inseraţi în perete prin presare. Un balot de paie are la bază acelaşi material ca şi lemnul: celuloza. Pentru că paiele sunt goale în interior, gradul de termoizolare este mai bun decât în cazul lemnului. În plus, comprimarea balotului îl face rezistent la compresie, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru construcţia unor ziduri solide. Tencuiala din pământ şi var permite pereţilor să “respire”, reglează umidiatea şi conferă un mediu de viaţă plăcut şi sănătos.

Aceste construcţii sunt foarte eficiente energetic datorită calităţilor termoizolante ale baloţilor de paie: un perete din baloţi de paie tencuit cu argilă şi var, cu o grosime totală de 50 cm, asigură aceeaşi termoizolare ca un perete din 20 cm BCA cu 20 cm polistiren. Producerea unor materiale ca BCA-ul, polistirenul, tencuiala pe bază de ipsos şi vopseaua pentru finisaje, necesită însă un consum de energie mult mai ridicat decât paiele, lemnul, pământul şi varul, generând în acelaşi timp şi un nivel ridicat de emisii CO2. Materialele de construcţii folosite la construirea unei case din baloți de paie, permit realizarea unui perete cu un consum de energie de 16 ori mai mic decât un perete din BCA, polistiren şi finisaje industriale (o valoare de 30 MJ faţă de 490 MJ). De asemenea, costurile pentru 1 mp de perete din baloţi de paie tencuit cu argilă şi var este de trei ori mai ieftin decât 1 mp de perete din BCA, polistiren şi tencuială din comerţ.

În plus, aceste case sunt sigure, rezistente la foc şi cutremur, se realizează rapid şi oferă un mediu de viaţă plăcut şi sănătos.

SuperWebTricks Loading...